Karrimor Zijtas(sen) + Yoke = Daypack

Na diverse mogelijkheden te hebben geprobeerd, zoals een ‘bumbag’ waar ik in Australië een overlevingscursus uit ‘overleefde’, een ‘legerpukkel’ a la Indiana Jones, een leren schoudertas gelijk Ron Hood, de ‘haversack’ van Dave Canterbury, een drybag uit de duikelarij of een ultralight backpacker dingetje… allemaal geprobeerd en het was het allemaal niet op de lange termijn.

Bumbag

Ideaal voor kleine lasten. Mijn bumbag heb ik nog, hij is in gebruik met duo functie als riem/harnas voor mijn ‘pulk’. De zijtassen (elk 0,75 ltr waterfles)  zitten uit de weg zodat de armen vrij er langs kunnen bewegen,  het hoofdvak is voor andere zaken. Oorspronkelijk komt de riem bij ‘Staying Alive Survival Services’ (Australia) vandaan. Ik heb wat dingen los getornd en de riem vervangen door een holle variant zodat ik er een zaagblad in op kon bergen.

Heel wat kilometers meegemaakt en wat zelf opgelegde survival situaties mee doorstaan. Uiteindelijk, na veel gebruik toch gekozen voor een rugzak model ivm pakruimte en draagcomfort.

Legerpukkel / Schoudertas / Haversack

PSK alcy-esbit set 2De legerpukkel moest als ‘erfstuk van zijn schoolperiode’ terug naar mijn broer. Een leren schoudertas als souvenir uit de Amazone en de ‘haversack’ van een waxcoat achtig materiaal, vervingen het. De een wat groter, de ander wat droger. Het kleine volume van de haversack vond ik zwaarder wegen dan het feit dat ie bijna geen ruimte innam als ie leeg was. De leren tas sprak karakter uit na gebruik, koffievlekken, nat geregend tijdens die en die wandeling waar die op die en die boom rustte en dus die en die vlek naliet.

Prachtig maar het toch niet helemaal, voornamelijk door redenen die ik aangeef bij mijn huidige keuze hieronder.

Drybag

Makkelijk voor op het Externe frame, dus modulair, ideaal om zaken droog te houden, alleen eeh…. drinken? Een waterslangetje eruit deed de waterdichtheid voor de rest teniet. Het over de schouder slingeren was ook niet alles alhoewel het in sommige situaties zeker voordelen biedt, zo kun je, net als de andere schoudertassen, je tas van je heup of achter de rug vandaan halen om er iets uit te pakken, zonder te stoppen met lopen.

Na een beetje oefening lukt je dat met een (lichte) rugzak ook overigens.

Ultralight rugzakje

Nou deze variant kan best nog eens in de toekomst aan een nieuwe test worden onderworpen. Het exemplaar dat ik echter gebruikte, begon alleen te verslijten en de draagbanden waren iets te dun waardoor het niet comfortabel was, zelfs niet met kleine lasten (water is’zwaar’). Is inmiddels echt op en ik heb er helaas geen foto’s van terug kunnen vinden.

Ik wilde iets waar ik modulair gebruik van kon maken. En het liefst multifunctioneel en niet te zwaar, niet te duur, niet te…. nou ja je begrijpt inmiddels dat er een hoop is uitgeprobeerd (meer nog dan hierboven beschreven) en uiteindelijk kom ik (tot nu toe) uit op:

Karrimor Yoke + Zijtas(sen)

Multifunctioneel voor aan mijn Karrimor of external frame, modulair voor aan mijn Karrimor en losstaand te gebruiken of zelfs nog in combinatie met de andere zijtas! Dus dan heb ik de keuze tussen een ‘daypack’ van 12,5 liter of 25 liter! Ook nog redelijk klein weg te proppen indien NIET in gebruik….

In de Daypack pak ik bijvoorbeeld

  • 2012-02-03 2 ContentZitlap (beetje rugpadding / steun/vorm)
  • Platypusfles evt met thermosfles
  • Jetboil / Mok / Trangia mess tin
  • Eten & Drinken (evt opgeslagen in Mess tin o.i.d.)
  • Extra kleding (regen / temperatuur laag, optioneel)
  • Golok (optioneel)
  • ‘PSK’, voornamelijk noodshelter
  • Dagboek + pen/potlood

Dit draagt makkelijk ook als de last een beetje zwaarder wordt, iets dat bij een ‘bumbag’ bij mij erg onprettig overkomt (denk langere tochten door de Maleisische jungle). Ja daar is een bumbag dan ook niet voor gemaakt. Het volume is wat groter (zonder dat ik het ga vol proppen met zaken die ik niet direct nodig heb!), het is al in mijn bezit (goedkoop), multifunctioneel, modulair en niet al te zwaar… Volgens mij ben ik voor mezelf geslaagd 🙂

Een rugzak/bumbag/ wat dan ook, moet comfortabel dragen met de spullen die JIJ gebruikt. Materiaalkeuze is in mijn ogen een holistisch iets, waarschijnlijk ook weer iets dat ik uit de duikelarij en het reizen heb overgehouden.

Het heeft geen zin om een ultralicht rugzak te kopen en daar een tent van 3 kilo, een slaapzak van 2 kilo e.d. in te proppen. Een 120 liter ‘Special Forces’ rugzak met alleen een Jetboil en een regenjas en eventueel 2 liter water lijkt me ook weer wat overdreven……

Bedankt weer voor het lezen en tot de volgende keek.

Grtz Johan

Leave a Reply