Video geknutsel

Ben laatste tijd wat bezig geweest met simpele filmpjes. Voornamelijk outdoor gerelateerd, de duikelarij komt na maart wel. Alleen dan (nog?) niet onderwater video, dat is weer een vaak apart.

De eerste pogingen

Een jaar of zes geleden eens via de ‘airmiles’ een goedkopere dan goedkoop camera verkregen en daar wat opnames mee getracht te maken, oefenend in de achtertuin alvorens ik Johan Spielberg in het veld zou gaan uithangen. Nou de kwaliteit was zo slecht, de video editing software niet echt gebruikers vriendelijk dus de Oscar kleding of uitnodigingen voor National Geographic kon ik op mijn buik schrijven.

Met Youtube online editing software heb ik ze pas aan elkaar geplakt, het geluid weggefilterd en wellicht nog wat geprutst, resultaat is ‘Burn baby burn‘ dat ik uiteindelijk op het internet geplaatst heb. Maar zoals zo vaak, krijg ik dat (nog? / weer!) niet ’embedded’ in dit geval in deze posting. Maximum bestandsgrootte benader ik ook rap dus volg de link. Het ’embedden’ laat op zich wachten.

Het vervolg

Die film plannen hebben dus wat stof liggen vergaren maar het Youtube / Jijbuis syndroom stak de kop weer op. Alvorens nou video camera’s te kopen of zelfs maar een fatsoenlijk foto toestel waar je redelijke filmpjes mee zou kunnen maken eerst maar eens gaan testen met mijn smartphone, een Motorola Defy+.

Ik had al wat ideetjes, nou alleen nog wat schroom te overwinnen. Aan de gang gegaan, voornamelijk geïnspireerd door enkele mensen op Hammock Forums, waaronder uiteraard Shug, Hawkeye, Professor Hammock, Babelfish 5, Water Monkey, Blaze Away en vele, vele anderen.

De stoute schoenen aangetrokken en het eerste test filmpje was in bij Kijkduin, een test setup met de Kifaru tipi, een hangmat gerelateerd onderwerp was snel gevonden toen we in februari enkele koude dagen hadden.

Deze twee onderwerpen hadden wat opnames. Na het nodige knip en plak werk, wat ‘special effects’ uitgeprobeerd en een derde filmpje gemaakt. Wat meer nagedacht over wat in welke volgorde en een ‘Gear Overview‘ gemaakt. In het Engels want het was in eerste instantie een reactie op een oproep via HF.

Voorlopig…

Nou ik ben zelf niet ontevreden. Oefenen natuurlijk, zodat je niet drie kwartier stoeptegel in beeld hebt of dat je denkt dat de persoon achter de camera een ernstige vorm van Parkinson heeft, in je gedachte nagaan wat je wilt schieten, de volgordelijkheid kun je altijd later aanpassen en experimenteren.

Twee filmpjes (niet beschikbaar) aan elkaar geplakt vol met verschillende beeld wisselingen, geluidjes, opmerkingen, aftiteling en nog veel meer en ik snap nu (een beetje) wat er mogelijk is met iMovie. Ik hou het echter simpel. Ik hoop dit zo onder de knie te krijgen dat ik aan de Youtube ONLINE editor eigenlijk genoeg heb. Waarom? Da’s makkelijk in internet cafe’s wereldwijd 😉

Er zullen hopelijk nog vele filmpjes volgen, onder andere op Jijbuis / Youtube.

Zoals altijd, bedankt voor je bezoek en tot de volgende keek.

Grtz Johan

Leave a Reply