PSK, Personal Survival Kit

13 PSKEen PSK is, zoals het duidelijk aangeeft, een heel persoonlijk iets. Ik heb in al die jaren veel gespeeld met oude tabaksblikjes of bij gebrek daaraan het doosje van de bandenplak set en na het lezen van John Wiseman’s SAS Survival boek ergens in de jaren 80 van de vorige eeuw, de leger mess tins….ook  mijn PSK van Staying Alive Survival Services Australia, een versie van Ron Hood, Bob Cooper, Mors Kochanski en veel meer. En nu ….?

NEE geen tabaksblikje of ‘Diele Pastiele’, althans niet voor mij.

Schrik niet…. ik geloof niet (meer) zo in de PSK. Wel in uitrusting stukken die je PSK vormen, alleen gebruik ik die in het normale outdoor leven ook. Dus voor mij geen apart tasje/blikje voor ‘als de poep de ventilator raakt’. Nee ik verdeel de uitrusting op diverse, voor mij logische plekken op mijn lichaam, in mijn tas e.d. en gebruik die, indien nodig, ook ‘normaal’.

PSK Onderdelen

Een metalen container om (bijvoorbeeld) water in te koken is meestal het begin. Hoe groot? hoe klein? Hoe praktisch? Hoe onpraktisch? Tsja… gewoon dingen doen, uitproberen. De Trangia mess tin gebruik ik normaal ook als ik ‘buiten aan het spelen’ ben om te koken, bakken e.d. Hier zit standaard onder andere een mini bic aansteker in en enkele waterzuivering tabletten.

Enkele items die ik nu bij me draag, op het lichaam dus en als PSK onderdelen gezien kunnen worden:

 

Oranje zakdoek, Fallkniven DC 3, Silva TDCL 15 kompas, paracord type 1, Victorinox Camper (niet altijd),

Muggennet (stuffbag), oranje duct tape, lucifers (waterdicht verpakt), oranje aansteker, lampolie, tissues, E-lite,
Aan een koord naar/vanuit mijn linkerbroekzak: firesteel, strijker en fluit

Aansteker, firesteel, lucifers (minimaal drie manieren om vuur te maken en die gebruik ik ook gewoon voor het koken of om skills te oefenen.

Kompas (met spiegel), niet alleen om te navigeren, nee ook om te seinen, net als de fluit en een oranje bandana en wat oranje duct tape.

Ongeveer 10 meter koord en één of twee vuilniszakken. Bouwmateriaal voor een regenjas of onderkomen.

In het muggen hoofdnet zit verder vaak een klein flesje (20-50 ml) met lampolie voor als ik ECHT NU vuur moet maken en ‘Nordic Summer’ (niet op de afbeelding). Dit als ‘stuff bag’ fungerende net draag ik in de linker ‘cargo pocket’ van mijn broek.

Verder op het lichaam: mobiele telefoon, buff/shemag, sleutelbos (het liefst niet), credit en andere cards. O ja…. en een mes, bijvoorbeeld mijn Fallkniven WM 1, Mora, JJ Bushcrafter of Martindale Golok.

In de EHBO set zitten ook enkele items die behalve voor de EHBO ook goed voor ‘PSK’ doeleinden geschikt zijn, denk bijvoorbeeld aan een tampon (vuur) en vaseline (in combinatie met bijvoorbeeld de tampon). Mijn ziplock EHBO set bevat ook enkele zaken die ik niet op een andere plekken kwijt wilde en zo is mijn EHBO set, net als mijn Personal Hygiene Kit ook deels ‘Possibles’ bag, denk aan mijn Fallkniven DC3 slijpsteen en Petzl E-lite hoofdlampje, die zitten of in de linker cargo pocket of in de PHK.

In de EHBO set zit verder Naald & vlosdraad, pincet, 10 Veiligheidsspelden, Fresnell lens, theelicht en Photon. Zaken die niet persé nodig zijn, wel die andere dingen makkelijker mogelijk maken. Vandaar ‘possibles’.

Afhankelijk van de trip neem ik een FPK ‘Food Procurement Kit‘ mee. Deze tube bevat zaken om te vissen, vallen te zetten e.d. en die zit in de rugzak. Dyneema lijn, vislijn, strikdraad, 50 spijkers, lood en kunst aas om maar wat te noemen. Helaas mogen vele van deze onderdelen NIET mee in de carry on bagage van het vliegtuig.

Hoofdonderdelen PSK?

Ervaring en hersens! There is no shortcut for experience!

Bedankt voor jullie interesse en tot de volgende keek.

Grtz Johan

Leave a Reply