Welkom bij…

03_07_gournyras_028

JJ logo  witDutch Unlimited,
the mobile educator

One can only extend one’s limits by exceeding them

Welkom bij de praktisch specialist voor onvergetelijke (leer) ervaringen op het gebied van duiken, bushcraft en survival op grenzeloos mooie locaties als bijvoorbeeld Thailand, Borneo, Australie, Zweden en Brazilie.

 

Een duikcursus met delen in Nederland en Brazilie? Bushcraft a la Ray Mears in Zweden? In het spoor van Les Hiddins, the Bush tucker man? Of gewoon wat meer weten over het leven in en met de natuur in ons kikkerlandje zonder de gekte van files, mobiele telefoons of stormbanen?

Je bent bij Dutch Unlimited, the mobile educator voor deze en andere zaken aan het juiste adres.

Werken met mensen is maatwerk, alles erom heen een (minimale) richtlijn die we graag overtreffen!

Kijk rustig op de site voor een greep uit de cursussen, workshops en expedities op het gebied van duiken en het outdoorleven.

Neem contact op voor meer details, vragen en/of opmerkingen.

 

Over Johan

2013 Johan 2

 

le-penseur1b

My life is spent in one long effort to escape

from the commonplaces of existence

 
 
 
 

In november 1970 begon mijn redelijk normale, bevoorrechte ‘westerse’ leven. Helaas heb ik geen muzikale vaardigheden en is dansen ook al niet aan mij besteed. Lezen en luisteren is meer voor mij weggelegd. Van Tolstoy tot Baldacci en Klassiek tot Rock.

 

Ik heb steeds meer plezier in koken en het liefs frot ik een Aziatisch maaltje in elkaar. Qua eten ga ik van ouderwetse Hollandse kost, via Aziatische lekkernijen tot groene mieren met de Aboriginals in Australie. Ik probeer (bijna) alles in elk geval 1 keer te eten.

zeilenDe zomervakanties tot aan mijn 18e veelal zeilend op de Nederlandse binnenwateren doorgebracht. Dit in tegenstelling tot de voorjaar- en herfstvakanties, die ik met mijn ouders en meer familie veelal spendeerde in Duitsland. Veel dagwandelingen gedaan tijdens die jeugdvakanties in Duitsland en nooit echt willen kamperen. Dat was me te georganiseerd in Europa. Ik wilde altijd ergens ‘stiekem’ in het bos ofzo overnachten.

Boetes, regels, weersomstandigheden, gebrek aan materiaal en tijd (prioriteit) zorgden ervoor dat het nooit structureel meer werd dan dagtochten wandelen, zeilen of kanoen.

Langzaam en zeker sprokkelde ik materiaal bij elkaar. Vaardigheden en (praktijk)kennis zijn vele malen belangrijker en zo probeerde ik veel uit, legaal in de achtertuin en minder legaal, tijdens dagtochtjes qua hangmat, slaapzak, branders, survival kits en meer.

veloVroeg in mijn jeugd begonnen met handbal en na 25 jaar actief als speler (keeper), keeperstrainer,  trainer/coach en producent van een programma en informatieboekje gestopt bij Velo.

Na mijn middelbare school (VWO) met 1 jaartje te veel door andere interesses, Commerciele Economie gestudeerd aan het HEAO in Den Haag. Ook hier weer een hoop andere tijdrovende interesses en dus een jaar langer dan geplanned.

Na lange tijd, in 1994, had ik eindelijk EN tijd EN geld om te leren duiken. Jacques Cousteau, here I come! Het behalen van mijn 1* CMAS brevet was slechts het begin van een duikverslaving, here comes “Joop Koestoo”. Het jaar erop maakte ik Barbados onder en boven water onveilig en kwam thuis met een Padi Advanced Open Water Diver brevet.

Tijdens een 14 daagse live aboard voor de Turkse kust in 1996 en in 1997 in Eilat en de Egyptische Sinai deed ik meer duikervaring op.

netsysIn 1998, na 3 jaar als marketing manager in de ICT ben ik 4 maanden gaan reizenin enkele landen rondom de Middellandse Zee (Johan Goes Med), met de belofte dat ik in November weer terug zou zijn.

Die reis bracht me onder andere in Spanje, alwaar ik lange tijd verbleef in L’ Estartit en uiteindelijk verder trok met een rits Padi brevetten (Medic First Aid, Rescue, Divemaster en de specialties Diep en Multilvel).

Belofte maakt schuld dus ik kwam op tijd terug. ‘Spijtig’ want ik had de smaak te pakken. Werkend als IT project manager, begonnen de plannen voor de volgende reis. Uiteraard bleef ik in de tussentijd bezig; parachute springen, kanoen, klimmen en vooral veel duiken. In 1999 had ik de kans om via de school van Ray Mears (toen nog niet zo bekend), tijdens mijn ‘Fundamental Bushcraft’ cursus, te werken aan mijn vaardigheden.

En ik kan je vertellen dat vuur maken met een boog in Engeland niet eenvoudig is. Een heerlijke ervaring rijker en met een hoop ideeën ging ik naar huis. Een van de instructeurs (John Rhyder), sliep in een hangmat met een zeiltje erover! Dat was HET!

In Februari 1999, in een koud en donker ‘Hollandsch’ water begon ook mijn ‘echte’ duikcarriere. Elk weekend, weer en wind, duiken, duiken, en nog eens duiken. Veel assisteren bij de diverse opleidingen. Nitrox was wel handig en na mijn instructeursopleiding (in Nederland) ben ik les gaan geven bij Jan Ruiter die toen de eigenaar was van Island Diving in Rotterdam was en imiddels geëmigreerd is naar Brazili en tegenwoordig Island Diving Brasil runt.

 

04 TGP + BJUiteraard zelf blijven leren, ook de aspecten die niet onder het recreatieve duiken vielen.  In de tussentijd was ik met ‘D.I.R’, ‘Hogarth’ en Phi Le (Decoweenie) in aanraking gekomen. De portemoinnee moest nog verder open. Automatensets, meer flessen, boeken, vakanties, een ander droogpak etc. De lijst is lang, heel lang. Na een hoop trainings (en fun) duiken met Phi was ik dan ‘trimix & cave klaar’. Ik had alleen nog geen officeel brevet.

Een bagage vertraging tijdens een vakantie naar Egypte bracht het pracht excuus om een rebreather cursus te volgen, ik moest toch materiaal huren. Dus blijven leren en blijven leren.

En zo gewapend met elke keer een beetje meer ervaring, kennis en vaardigheden over duiken, ‘outdoorskills’, talen etc. begon mijn 2,5 jaar durende wereldreis:

 

 

01 Backpack 02 Backpack

Gone walkabout 2003

Aangetrokken door minimalisme en de vaardigheden van de diverse ‘natuur’ volkeren, liep ik in de oerwouden van Java, de beboste heuvels/bergen van Sulawesi & Thailand en belandde ik in een van de laatste toevluchtsoorden van de Orang Utan bij Uncle Tan in Sabah, Maleisisch Borneo, waar we enkele dagen gelijk de ‘locals’ in het bos leefden.

Training geven zit (blijkbaar) in mijn bloed. Handbal, duiken, leraar Engels, MS Office en ga zo maar door. Aangezien er op de wereldreis geen grens was aan wat ik waar leerde, in 2003, toentertijd in Thailand, mijn activiteiten samengevat onder de naam: Dutch Unlimited, the mobile educator. De outdoor activiteiten kwamen daar later vanzelfsprekend bij.

Elk gebied is anders en vraagt om andere vaardigheden dus NA de nodige dagtochten (verkeerde volgorde!) door de Australische Outback, ook hier weer gewerkt aan mijn vaardigheden onder begeleiding van Nick & Dave van Staying Alive Survival.

22 Drie uur van dit spulOm mijn ‘jungle skills’ en zelfvertrouwen op een hoger niveau te brengen een geweldige tijd gehad met de mensen van UBAT in de oudste tropische regenwouden ter wereld op het Maleisisch schiereiland. “De Jungle” had een deel van mijn hart gestolen en ik mocht gelukkig nog eens terugkeren voor een extra tocht met het UBAT team. Ook in de jungles van Honduras en Guatemala oogstte mijn hangmat en parang (Maleisische/Indonesische machete) veel bewondering.

Het duiken, reizen, outdoor leven en alles blijft als virus in je bloed aanwezig maar er moet toch ook weer geld verdiend worden. Zo ben ik in 2006 begonnen in Nederland als intercedent, later vestigings manager en is het reizen, duiken, outdoorleven voorlopig naar een tweede plaats verbannen.

Wel in de weekenden actief gebleven met duiken en het outdoorleven (bij gebrek aan een beter Nederlands woord voor Bushcraft). In april 2006 een kort opfris weekend gedaan om mijn vaardigheden in europese omstandigheden op peil te krijgen. Qua duiken kon ik mezelf blijven ontwikkelen door een GUE Fundamentals cursus te volgen in Hemmoor.

Juni 2008 bracht me naar Zweden voor een twee weken natuur met Bearclaw Bushcraft
en Nordic Bushcraft en daar het felbegeerde WEISS badge gehaald. Helaas heb ik hier geen verslag van gemaakt, te druk bezig met de cursus zelf. Wel enkele foto’s!

Na wat persoonlijke verwikkelingen niet gaan grotduiken in Frankrijk zoals oorspronkelijk bedoeld. De reis ging in augustus/september 2008 naar de Amazone in Brazilie. De jungle kruipt waar het niet gaan kan.

Toch kroop ook Zweden en de avonturen in de kou me onder de huid, zodat  de Winter WEISS voor maart 2009  ingepland werd. Bij tv beelden zat ik er wel eens bij weg te dromen, ondanks het feit dat ik via de beeldbuis alleen  al ‘kouwe klauwe’ kreeg bij een trip door een winters Canada ofzo.

Om mezelf en de economie te kietelen met heel veel plezier de Winter WEISS cursus gevolgd, daar waar iedereen  je voor gek verklaard om met -15/-20 buiten te ‘slapen en spelen’.

In de tussentijd is Dutch Unlimited, the mobile educator weer actiever gemaakt en heb ik samen met Jan Ververs van Nuk Knives een samenwerking opgestart als JJ Bushcraft (vanaf 2008).

Leave a Reply