Return to Gonewalkabout 2003

Belize

Dinsdag 30 Augustus – Vrijdag 02 September 2005

Geen foto’s Belize

Vorig reis verslag: Honduras

Volgend reis verslag: Guatemala 2

Reisverslag

Over een heel rustig Caribisch zeetje kwamen we aan in Dangriga. Terwijl de douanebeambte mijn paspoort openslaat, hoor ik “krak”. En ja hoor, het kwaad is geschied. De plastic pagina in mijn paspoort hing al een tijdje er half bij en deze ambtenaar in zijn soepele beweging mij in een lastig parket gebracht.

Maar meneer, ik weet niet of ik u zo wel kan toelaten in Belize, zegt dat kleine geuniformeerde opne#kertje. Nou, antwoord ik heel diplomatiek, als ik een nieuw paspoort moet hebben, moet ik toch eerst naar mijn consulaat in Belize City.

Hij ziet mijn Traveler’s Cheques, credit cards en kijkt in mijn blauwe ogen (die zijn dus bruin) en besluit dat ie uit mij geen geld los kan peuteren en ik hem een hoop werk kan bezorgen als hij mij een hoop problemen bezorgt. Dus hij laat me het land in.

Nou een paar uur chickenbus belandt ik dan in Belize City, waar uiteraard geen fatsoenlijk goedkoop onderkomen is te vinden. Ik overnacht in een krot voor een schandalige 15 U$ en ga die volgende ochtend rap naar CayeKaulker.

Aldaar scoor ik een een redelijk onderkomen voor 10U$ per nacht. Ja Belize is DUUR. Voor dit zelfde kamertje betaal ik in Guatemala een Euro of 3-4.

Na 6 (?) dagen wachten op een boot die maar niet volkomt om DE Blue Hole te gaan beduiken, slik ik mijn teleurstelling weg. Er zijn simpelweg niet genoeg mensen deze tijd van het jaar om de trip te maken. Nou ja heb ik een reden om terug te komen.

En ik had nog dat kleine opstakel van een gebroken paspoort te regelen. Het Nederlandse Consulaat had ik een email gestuurd en nada reactione ontvangen.

Aangezien ik wist dat ik in Belize GEEN paspoort kon krijgen besluit ik de gok te wagen en ga richting Guatemala. Aan de grens wel wat vragen en ik leg uit in het Spaans dat het is gebroken en dat ik in Guatamala stad een nieuw paspoort moet regelen, want mijn Consulaat in Belize kan dat niet.

Vraagt die knakker of ik ook Engels spreek en ik herhaal mijn verhaal in het Engels. Gelukkig is het zaterdag en de overijverige (hum) ambtenaren kunnen mijn (ware) verhaal niet controleren.

Aan de Guatemalteekse zijde moest ik wel een 4 Belize dollar (2U$) als omkoop-toeristen belasting betalen maar met een gebroken paspoort ga ik niet lopen klagen over dat futiele bedrag.

En zo kom ik dus heel soepeltjes aan in Flores. Meer lezen jullie in het tweede reisverslag over Guatemala. Ja dit verhaal kon dus heel kort zijn: Paspoort problemen, helaas niet Blue Hole bedoken en snel het dure Belize verlaten.

Vorig reis verslag: Honduras

Volgend reis verslag: Guatemala 2