2015-08 De Wieden & Weerribben

Peddeldepeddel

Het was het laatste weekend van augustus 2015. Een warme zomer met wat natte laatste dagen.

Om eerlijk te zijn had ik gewoon geen zin om een JJ Bushcraft uitje te organiseren. Liever was ik er  tussenuit met een kleinere groep of alleen. De andere helft van JJ, Jan, was er ook niet dus liet ik deze maand aan ons voorbij gaan als officieel uitje.

Zelf besloot ik om te gaan peddelen in De Wieden. Vorige week met Hans Smeets en Rene Kindermans, waar later ook Kees vd Wiel met z’n vriendin Kim, bij aansloten, waren we iets noordelijker; in de Weerribben.

Fantastisch peddelgebied, alleen wel wat ver rijden om slechts een dagje te peddelen. Dus besloot ik om voor zaterdag nacht een trekkershut op camping “Tussen de Diepen” te boeken, waar Hans in de avond zou aansluiten om zondag met z’n tweeen te kanoen.

AllyNa een rit op de zaterdagochtend van ongeveer twee uur met de auto, was het een goed half uurtje om de Ally in elkaar te slaan.

Daarna eerst een vroege lunch met mijn eerste Mountain House maaltijd; een Chicken Tikka Massala. Eens kijken/proeven hoe zich dat verhoudt ten opzichte van mijn DHZ droogmaaltijden. Eerlijk is eerlijk; niet slecht, maar ook niet zo van: “Doe mij een weekvoorraadje!”

Voor de training en de gewichtsverdeling gooi ik de 10 ltr MSR Dromedary en mijn NorthFace Duffel voorin en mijzelf zo dicht mogeljk bij het midden. Met de gloednieuwe Garmin Etrek Touch 35 aan het reddingsvest vertrek ik voor een solo tocht “Born2Roam”  stijl. Ofwel… we beginnen met die ene route en ik zie wel onderweg! 🙂

Het zonnetje komt nog niet echt door. Terwijl ik het eerste de beste slootje in schiet om de drukkere vaargeul te ontlopen, probeer ik de herrie achter me te laten. Wat [wie] schetst mijn verbazing dat ik tot twee keer toe mijn Ally uit het water moet halen om een paar meter verder er weer in te gooien, onder meer bij het plaatsje Muggenbeet. Geen echte portage, wel onverwacht.

Eveneens onverwacht was een toch wel stevig windje. In mijn eentje, okee in mijn Ally solo varend, viel de wind toch tegen. Letterlijk tegenwind. Meer dan verwacht, dus ik besloot op de bonnefooi de route aan te passen. Onderweg kom ik twee dames tegen die wat vragend om zich heen zig zag peddelen.

Ze blijken met een “adventure race” bezig en vragen me of er een korte weg naar dat ene windmolentje daar in de verte is. Weet ik veel!? Mijn vermoeden is dat om de hoek het weiland (wei = wie -> Wieden) begint waar ze aan kunnen leggen en hun ‘token’ voor die post op kunnen halen. O ja… ik had ook op de kaart van mijn GPS kunnen kijken. Met de tegenwind, waar ik al een ruim een half uur mee aan het worstelen was, besloot ik niet ter plekke op de Garmin te kijken, dan was ik teveel terug gedreven.

BoeeeeeJa hoor, mijn vermoeden klopt! Ze halen de “tag” op en ik peddel in mijn eentje [sic] verder. Bij een inhammetje, leg ik mijn kano uit de wind en snack op 1 gedroogde banaan en wat restjes gedroogde tomaat. Genietend van de rust en het overige watersport verkeer iets verderop, schrik ik op van de grazende jonge koeien en stieren achter me.

Gestaag peddel ik verder en terug naar camping Tussen de Diepen. Blokhut nummer Twee wacht op me.

Mijn nieuwe speeltje, vertelt me dat ik twee uur en drie minuten heb bewogen [gepeddeld] en een afstand van 5,5 kilometer heb afgelegd [Gemiddeld dus 2,7/uur]. Niet slecht, want behalve de pauze en het twee keer overdragen, heb ik ook nog wat foto’s genomen, iets dat de snelheid en afstand niet bevordert, laat staan de invloed van de tegenwind.

ProostNa het kamp [blokhut] netjes te hebben ingericht, ga ik het plaatselijke terras op die camping eens ontdekken. Eerst relaxen met een biertje en mijn e-reader. Gelukkig is er WiFi en kan ik dit blog in een Draft versie opstellen. De Reizende Dijk ontmoet De Digitale Dijk 🙂 … Johan = happy ….

Zeker als ik foto’s en blog werk kan doen. Benieuwd wat de GPS voor toegevoegde waarde in bloggen/video werk levert…Komt wel in een volgende posting als ik e.e.a. wat meer onder de knie heb.

Krijg een ETA (estimated Time of Arrival) van Hans door en zo kletsen we even later wat bij onder het genot van een drankje (of twee of..).

In de avond koelt het aardig af en begint het zelfs behoorlijk te gaan regenen. We zitten droog onder de veranda van Cabin nr 2. ‘s Ochtends gaan we na een Brinta ontbijt van mijn kant [geef mij maar havermout], op pad.

We besluiten richting de Weerribben te peddelen, aangezien er (te?) veel mensen in het deel van de Wieden zijn. Met z’n tweeen peddelt het een stuk makkelijker en zo genieten we van de rust en de natuur om ons heen. Beschut door de rietkragen varen we uit de wind, langs/door het plaatsje Nederland. Beter dat, dan gisteren door het plaatsje Muggenbeet.

Zo peddelen we verder, zo nu en dan de kaart en de gps raadplegend. Na een lunchpauze waar ik Spaghetti a la Giovanni [DHZ droogmaaltijd] verorber en een verse muntthee, keren we langzaam terug. Volgens de Etrek Touch 35 hebben we 12,3 kilometer afgelegd. Hoe ik zo’n kaartje en meer, makkelijk in een blog krijg, daar ben ik nog niet achter.

De kano zit binnen no-time in de zak en dan is het weekend al weer voorbij.

Bedankt weer voor je tijd en interesse. Tot de volgende keek!

Grtz Johan

4 comments

Skip to comment form

  1. Was een geslaagde dag Johan!

    1. En dat was het! Thanks.

  2. Mooi verhaal, grote roerganger! Volgende keer ben ik er weer bij…

    1. Leuk man! Lopend of peddelend, dat zien we dan wel weer…

Leave a Reply