External Frame Pack +

Hola,

Zoals beloofd vervolg Blog postings over Materiaal; om te beginnen met ‘Dragen en Verpakken‘.

Winter keuze

In elk geval voor een langere trip dan alleen een weekendje in het bos spelen in Nederland, denk bijvoorbeeld aan Zweden. In eerste instantie zijn de foto’s WEL van een dag tripje in Nederland, speciaal om de foto’s bij het bloggen te kunnen plaatsen. Foto’s van diverse trips kunnen duidelijkheid schenken bij meerdere postings, dus als op de ene foto de zon schijnt en op de andere het pijpenstelen regent dan is dat niet altijd te wijten aan de wisselvalligheid van het Nederlandse weer. 😉

Rugzak: Haglöfs Alaska

2012-01-06 01 External Frame PackEen Haglöfs Alaska rugzak met drie of meer aparte zakken op het externe frame gebonden. Ik heb de originele zak er (netjes) afgehaald toen ik het geluk had deze tegen een zeer scherpe prijs op Marktplaats tegenkwam. Het idee overgenomen van het stel waar ik mijn Kifaru tipi van over heb genomen (zie hieronder). Ongeacht bestemming hou ik er van om bepaalde zaken DROOG te houden, winter in (sub)arctische omstandigheden of het regenseizoen in de tropische jungle. Kleding, slaapzak en electronica zijn hier de makkelijkste voorbeelden. Een rugzak die nat wordt, wordt zwaar(der)…. tenzij die (nagenoeg) geen water opneemt…..welkom een extern  frame rugzak oude school. Behalve een aantal drybags kan er ook genoeg brandhout en andere zwaardere, incourante vrachten comfortabel mee worden vervoerd. En, ik denk dat ik dat uit het technische en grotduiken heb overgehouden, alles georganiseerd zodat ik er nagenoeg blind bij kan. Ik hou dus NIET van kleurcoderingen, wel van zaken op de juiste plek (voor mij). Waarom hou ik niet van kleurcoderingen? Omdat kleuren verdwijnen in de duisternis en een rood licht je nachtvisie wel spaart maar niet altijd de juiste kleur van je drybag aangeeft. Alles in een grote 40 liter drybag proppen is niet mijn ding, plus het feit als die dan lek is dan is alles de klos….. Die organisatie komt ook bij de andere onderdelen terug.

2012-01-06 02 AfladenDrie drybags op de foto, de Kifaru tipi en kachel en één zijtas van de Karrimor 45 (met yoke zodat ik hem voor kleinere tochtjes als dagrugzakje kan gebruiken). Allen hebben een redelijk vaste inhoud die met reden is onderbouwd. Soms uit logistiek oogpunt qua uitpakken: eerst een grondzeil, dan een matje en dan pas de slaapzak. Andere keren om het meest comfortabel te dragen qua gewichtsverdeling of om mijn ‘survival’ spullen direct bij de hand te houden en toch niet compleet afhankelijk te zijn van het eventueel kwijt raken van één tas.

Onderste Drybag op het frame: Ortlieb 35 liter (Medium)

 

2012-01-06 12 Warme slaapplekEen warme slaapplek. Als eerste de slaapzak (tegen extreme kou een Rab 1000, anders een oudere Highlight in combinatie met mijn Jacks R Better No Sniveler quilt) reeds in een bivakzak gestopt (niet op de foto), vervolgens een Exped Down Mat (EDM) en een grondzeiltje. Gemiddeld is een drybag slechts een drybag wanneer je de ‘kraag’ drie keer om kunt wikkelen vóór je hem dicht klipt.

 

Daarboven; Ortlieb, 22 liter (Small)

Als eerste mijn paspoort en andere ‘paperassen’ die ik tijdens de trip niet nodig heb (in aparte waterdichte verpakking die ik evt ook direct op de man kan dragen). Dan reserve kleding zoals een set lang ondergoed (Ice Breaker), twee tot vier paar sokken, een lange broek en extra vest/trui. De Jacks R Better No Sniveler quilt kan ik ook dragen als extra donzen isolatie laag (denk poncho a la Clint Eastwood).

Daarbij Kifaru Tipi & Kachel in aparte verpakking

2012-01-06 08 Tent staat compleetMet dank aan een stel dat het koude Noorden van Zweden ging verruilen voor een warme wereldreis fietstocht richting ZO Azië, Australië en meer. Dus om die trip mede te financieren verkochten ze de vierpersoons Kifaru Tipi met kachel (Witte zak en zwarte vierkante tasje). Snel op de kop getikt voor die keren dat ik niet in de hangmat kon of wilde overnachten. Zoals elke kunststof enkeldaks tent is ventilatie een must om condensatie aan de binnenkant te minimaliseren. De kachel helpt met droog stoken 😉 Vier personen is wellicht haalbaar maar in mijn ogen niet comfortabel.

Als bovenste drybag, 20 liter

2012-01-06 14 Voorbeeld inhoudEten, drinken en een deel van de keuken. Ook de ‘PHK’ is hier in opgenomen. De PHK? Yep, de Persoonlijke Hygiene Kit. Denk tandenborstel, tandpasta, zeep, handdoek e.d. Deze ‘foodbag’ bevat de maaltijden met koffie, thee en/of chocolademelk. Meestal verpakt per dag. Zo haal ik dan de bovenste plastic zak (hier slechts één ziplock) er uit en dan heb ik alles voor die dag. Waarom zit die ‘PHK’ in de “foodbag”? Dan hoef ik maar 1 tas weg te hangen die vergeven is van geurtjes waar evt dieren op af komen. Niet per definitie beren, denk ook aan ratten, eekhoorns, muizen, vossen en meer. Eveneens sla ik hier de brander en brandstof in op. NIET de pot/pan want die wil ik, tijdens dagtochten altijd bij me hebben. ALS er iets misgaat heb ik in elk geval middelen bij me om water te koken/zuiveren.

Als laatste de Karrimor 45 zijtas met Yoke, 12-15 liter

2012-01-06 17 DaypackOp maat verknipt matje als zitlap met een 2,5 ltr Platypus (ook evt warm water zak bij noodovernachting). Naast een, met warm water gevulde Thermos fles (niet op deze foto), ook mijn Nederlandse Leger Messtins waar ik de handvaten vanaf heb gehaald. Met een losse pannengreep kan ik makkelijker hamburgers, pannenkoeken e.d. omkeren. Ook blijft de pannengreep koel. Maar dit hoort meer bij de posting over de keuken.

Voor een wintertocht zonder pulk kan ik eventueel nog een bijl en een zaag aan het frame bevestigen, hetgeen de foto’s wel compleet maakt en ook wat rare gezichten trok van andere mensen die van de buitenlucht aan het genieten waren 😉

Op de man

Nee ik zal het niet over kleding hebben maar waarom ik bepaalde dingen in bepaalde zakken stop. Ongeacht lokatie en jaargetij heb ik toch eigenlijk bijna altijd een broek aan 😉 en niet altijd een jas of een overhemd.

Het liefst gebruik ik de twee voorste zakken die op nagenoeg elke normale broek ook zitten (een housebroek is geen normale broek!!!) en dan op elk been één ‘cargo’ pocket. Zelfs als ik broeken aan heb met meerdere zakken gebruik ik die niet allemaal. Waarom? Nou omdat ik tot twee keer toe in het buitenland een broek moest kopen (eentje versleten en eentje door een mede reiziger verdwenen) waar ik niet alle tierelantijntjes kon vinden die op die originele Fjallraven wel zaten. En aangezien ik alles blind wil terug kunnen vinden, dus een broek met niet al te veel toeters en bellen.

Een ‘fotografen’ vest, een 1000 zakken jas en meer. Zelfde laken een pak. Ik heb niet vaak een jas aan en zeker niet altijd dezelfde. De ene jas heeft TIG zakken, de ander slechts twee om je handen in te steken dus ik gebruik jaszakken zelden om structureel belangrijke dingen in op te bergen. Als je aansteker altijd in je binnenzak zit en je die dag GEEN jas aan hebt…. en dan heb ik het niet over het feit dat je eventueel wel 7 aanstekers bij je hebt, vijf firesteels, twee doosjes lucifers en nog meer back-ups van back-ups…..

Tijdens de Temperate Weiss leerde ik van Preben Mortensen: Learn to replace missing kit with knowledge, not replace missing knowledge with kit. Dat in combinatie met het ‘Backpacking Light’ waar ik, onder andere door Ray Jardine (If you need it and don’t have it, you don’t need it) mee in aanraking kwam en de jaren ervaring  op verschillende vlakken, in diverse jaargetijden op wereldwijde locaties heeft mijn mening gevormd over hoe IK zaken inpak, verpak en draag.

Schoudertassen, bumbags, load bearing vests en meer…. been there, done that! Is het fout? Nee, het is alleen niet wat ik prettig vind. Het modulaire systeem dat ik nu heb is met kleine aanpassingen (extern frame vrs intern frame rugzak) wereldwijd het zelfde.

KISS: Keep It Simple and Structured.

Bedankt voor het lezen als je het tot hier hebt vol gehouden en tot de volgende keek.

Grtz Johan

7 comments

Skip to comment form

 1. Hi Johan,

  Leuk verslag van je external Frame pack. Ik heb mijn pack frame afgelopen weekend uitgeprobeert. Hoewel ik mijn oude trouwe Mac Pac wel miste, ben ik niet ontevreden over het systeem. Het regende het gehele weekend en de ortlieb tassen deden hun werk. Ook een tas mee nemen naar het kookvuur, terwijl de andere onder te tarp blijft liggen vind ik een mooi voordeel. ‘s avonds ging ik op het pack frame zitten als stoeltje, dat was goed te doen. Bijl en zelfs mes (molly-schede) kon ik aan het frame vast maken, dus bij de hand. Het maakt niet uit als je frame nat wordt en geheel is erg degelijk. De Ortlieb tassen vast maken doe ik met snelbinders maar deze komen wel los als je de tassen eraf haalt. Met risico dat je deze binder kwijt raakt. Dus ik wil ik iets bedenken dat ze vast blijven zitten aan het frame. Verder enkele aandachtspunten: de waterdichte tassen zijn vrij smal en diep, dit is soms lastig als je wat moet zoeken in de tassen. Dan mis ik wel de zijvakjes voor klein spul die je op een normale rugzak hebt (o.a. topvak). Maar er zijn tegenwoordig ook Ortlieb-achtige tassen die zijvakken met waterdichte rits hebben. Verder wil ik een losse tas erbij die je ook als rugzak kunt dragen, dan heb je gelijk je daypack. Ben niet ontevreden over het systeem, maar een andere manier van inpakken, uitpakken en gebruik is wennen. Zeker de moeite van het proberen waard!

  1. Johan,

   dank voor je reply. Ik zelf haal de spanbanden niet helemaal los. Ik maak ze groter en trek de tas eruit, zo blijft de spanband dus vast aan het frame en kan ik het niet verliezen. Snelbinders (Oranje?) met een ty-wrap aan het frame maken, niet te strak aantrekken zodat ze toch nog kunnen bewegen, alleen niet meer van het frame af een optie?

   Exped heeft mooie drybags (Shrinkbags) die veel breder zijn en een ventiel hebben om de overtollige lucht uit te pompen, lijken me niet zo robuust als de Ortlieb, zeker praktischer.

   Zoals Exped bij de ‘Waterproof Telecompression Bag’ opmerkt, kun je 1 tas wellicht wat verbouwen zodat je die als daypack kunt gebruiken. Ik kan dat met het model dat ik als foodbag gebruik en met een schouderband, karabiner of twee kun je dat denk ik ook voor elkaar krijgen met een Ortlieb, leuk DHZ projectje 😉

   Grtz Johan

   1. De dry bags van Exped (nylon?) zien er wel wat minder ‘degelijk’ uit, in tegen stelling tot Ortlieb tassen die van sterk soort vrachtwagenzeil gemaakt zijn.

    De zakken moeten niet alleen mijn spullen dragen maar vooral ook beschermen. N.b mijn Mac pac is ooit 50 meter in een ravijn gevallen is, geen centje pijn. En ook nadat hij een week de halve wereld is overgeweest (verkeerde vliegtuig, KLM s*cks!) was inhoud nog heel.

 2. I wish I could read this… It looks interesting!

  1. Google translate might work, but easier is the english version of my blog, it is a bit behind in posting and translating but here you go http://dutchunlimited.com/english

   Thanks for reading!

   Grtz Johan

   1. Tijdje geleden de side packs van Karrimor op de kop getikt.
    Ik ben geen fan van Karrimor en heb ook niet de bedoeling om Dutch Unlimited (JvD) teveel te kopieeren…Maar daarentegen had ik nog geen goede ander oplossing voor de bovenste pack op mijn external frame. Deze moet ik als aparte daypack kunnen dragen, en voldoende toegang hebben tot klein grijpspul. Na veel speurwerk kwam ik toch terug op de zijtassen van Karrimor die ik tegen het lijf liep. Een weekje Vogezen mee gelopen en ging prima. Voor bevestiging op het frame heb ik de lussen wat aangepast zodat ze makkelijk te verwijderen en te plaatsen zijn. Daarnaast draag ik beide zijtassen verticaal ipv horizontaal zoals JvD. Enfin, leuke van een packfram is dat je oneindig kan combineren, dit heb ik inmiddels wel ondekt. Ik twijfel of ik deze combi meeneem in het vliegtuig naar WEISS, maar vind het erg leuk om ervaringen te hierover te delen. Dutch Unlimited thanks voor de inspiratie!

    1. Dank voor je reactie. Kopieer en probeer, hou wat je prettig vind en dump wat je niet ligt 😉

     Blijf zelf ook altijd op zoek naar verbeteringen. Een eeuwige weg waarbij het doel niet de bestemming is.

     Graag gedaan voor inspiratie en ben benieuwd naar je aanpassing voor op jouw frame.

     Grtz Johan

Leave a Reply