Karrimor 45 +

Nou draag ik het Haglofs Alaska Externe Frame Pack niet vaak, ik ben meer van redelijk lichtgewicht en compact, zonder robuustheid en multifunctionaliteit uit het oog te verliezen. Uitgangspunt is dat je het tenslotte allemaal moet dragen.

Temperate & Jungle keuze

Rugzak: Karrimor 45 + evt zijtas(sen)

021 Jo ready to goVoor weken in Noordwest Europa (geen winter) en vergelijkbare of hetere omstandigheden als de jungle in Thailand of Brazilie kies ik voor een Karrimor 45 (liter), eventueel met zijtas(sen) [12,5 liter per stuk). In de rugzak zitten aparte tassen, net zoals het modulaire systeem in de winter. De zijtas(sen) kunnen dienen zowel als voedseltas of als daypack. Dit is afhankelijk van de lengte van de trip en de daarmee samenhangende hoeveelheid voedsel.

Stuffbags

Drybags voor hangmat, isolatie en reserve kleding, lijnen en de tarp kunnen nat zijn en mogen zo opgeborgen worden in hun eigen stuffbag. De foodbag is weliswaar niet altijd waterdicht omdat afzonderlijke verpakkingen de waterdichtheid kunnen garanderen. De foodbag doet dan niets meer dan de verzameling van eten en de PHK (Persoonlijke Hygiene Kit) bij elkaar houden.

Volgorde

2012-01-31 4b Compleet uitgestaldOnderin de rugzak ligt een plat gevouwen vuilniszak als extra barierre tegen water en als inpromptu ‘flight protection bag’. Daarop komt de drybag met isolatie voor de hangmat (top en bodem). Dan volgt de drybag voor kleding en daarnaast of daarop (afhankelijk van de grootte van de reservekleding zak) de hangmat (evt met muggennet) en in een aparte stuffbag de benodigde lijnen. Daarop komt de keuken met eventueel de ‘foodbag’ ernaast. Voor een langere tocht kan ik de zijtas(sen) gebruiken. Elke tas kan ongeveer 9 dagen voeding opslokken. Ook kan de zijtas gebruikt worden om bijvoorbeeld kleding voor te terugreis in het vliegtuig, bij een basiskamp of hotel achter te laten.

Op deze stapel in het hoofdvak komt evt een warme/droge laag, denk jas of trui. Na het afsluiten van het hoofdvak komt er een Platypus water zak op. Al dan niet met drinkslang en al dan niet geheel gevuld. Het topvak herbergt aan de binnenkant een reflectix vestje en een noodsignaal fakkel (afhankelijk van de trip, de fakkel mag namelijk niet als vliegtuig bagage meegenomen worden). Het topvak valt over het hoofdvak heen en sluit alles netjes af.2012-01-31 3 Topvak uitgepaktHet topvak biedt van buitenaf toegang tot de stuffbag met tarp (en lijnen, zie paarse stufbag op de foto), de EHBO set (indien niet op de man) en ander klein spul (notitieboekje e.d.). Langs de rugzak zijn er mogelijkheden om bijl, tomahawk of golok te bevestigen, zie de bovenste foto waar het handvat van een lokaal gekochte machete tussen zijtas en rugzak zit.

Nu kan ik een tarp opzetten zonder dat de rest nat wordt, ik kan gemakkelijk mijn waterfles vullen en een jas pakken. Voor een lunch of andere pauze hoef ik niet alles leeg te halen en ik kan redelijk snel bij droge kleren mocht ik een nat pak halen. De hangmat met isolatie heb ik dus pas als laatste nodig. Deze volgorde van normaal gebruik en eventuele noodsituaties waar je materiaal nodig hebt, gecombineerd met het comfortabel dragen maken het een logische manier om in te pakken.

2012-01-31 2 Waterdrink mogelijkhedenOverigens: een water zak dicht tegen de rug aanhouden in de daarvoor gemaakte sleuf draagt beter maar de zak er uit halen en weer terug doen is een verschrikking. Buiten op de rugzak bewaren verstoort je balans enorm. Meer mogelijkheden bespreek ik bij het tweede deel van de keuken setup in een aparte posting.

Keuken

Afhankelijk van de menu kaart en de lengte van de trip kies ik een ‘keuken setup’ (zie voor meer details en foto’s de afzonderlijke posting van deel 1 van de keuken). Soms is het een kwestie van alleen maar water koken, dat in een zakje gieten, laten inwerken en uit de zak opeten en soms wordt er voor een groep in een Dutch Oven gekookt met aardappels, vlees, groenten en meer (NIET met de Karrimor!).

Mok

Voor een weekendje, ideaal om alleen water op te warmen met esbit of een ‘supercat’ alcohol brandertje.

Jetboil

Ideaal voor 5-6 dagen ‘kokend water’ kokkerellen. Enorm energie efficient en ruimte besparend.

Trangia Mess-tin

Met Supercat, voor lichtgewicht en toch meer kokkerel mogelijkheden, bijvoorbeeld op een vuur(tje).

Leger Mess-tins

Om uitgebreider te koken zonder al te veel volume verlies met de Trangi-Jo of gewoon op het vuur.

Uiteraard blijft hetgeen ik op de man draag qua tools, ehbo e.d. nagenoeg onveranderd. Slechts schoeisel,  kleding of kleding lagen veranderen nog iets.

02 Backpack01 BackpackNaast de Haglofs Alaska en de Karrimor 45 ben ik bezig met een ‘panel loader’. Een rugzak die je als koffer openritst en je direct bij al je spullen laat. Meer bedoelt voor reizen dan lange trektochten door jungles, bergen en meer. Dit type had ik op mijn wereldreis, Gonewalkabout 2003, in de vorm van een Northface die ik enigszins aan had gepast qua heupgordel en een netje voorop.

Wederom bedankt voor het lezen en tot de volgende keek.

Grtz Johan

Leave a Reply