Shelter

Ofwel, je onderkomen. Meestal kun je je onderkomen kiezen en in elk geval afstemmen bijvoorbeeld op (on)mogelijkheden, groepsgrootte en comfort.

Een hangmat ophangen voor 3 personen terwijl er geen bomen zijn, is een uitdaging. Een tent op een rotsige berghelling is, op zijn minst, vragen om gebrek aan nachtrust.

002 SurvivalEen natuurlijk onderkomen bouwen is een hele goede oefening die je een super ervaring qua nachtrust, warmte en oergevoel kan bieden. Of het dan gaat om een sneeuwhut of een ‘debris shelter’. Het kost je echter wat meer tijd en vergt nagenoeg dagelijks onderhoud. De eerste nacht kom je achter de grove fouten, zeker als het regent, de tweede nacht merk je dat je toch niet alles goed hebt hersteld en de derde nacht is meer dan voldoende. Als je het goed doet, hoef je zelden bomen te beschadigen, takken te snijden e.d. Iets wat in een noodgeval uiteraard niet je eerste zorg is!

Mijn eerste keuze is een hangmat en een tarp, daarna een tarp evt met matje op de grond of op een veldbed en daarna pas een tent. De directe verbinding met ‘moeder natuur’, het gevoel van vrijheid en, zeker (volgens mij dan) het comfort in een hangmat  zorgen voor deze volgorde. Ik zal hier echter niet op alle details ingaan van de (on)mogelijkheden, voor- en nadelen van elke keuze maar slechts kort er door heen lopen.

Tent

2012-01-06 11 Kachel brandtAls ik bijvoorbeeld in een ‘boomloze’ situatie ben of een winters kamp opzet met iemand anders, kan ik kiezen voor mijn Kifaru vierpersoons tipi, met houtkachel. Een enorme luxe met twee personen om uit de wind te zitten, je spullen te drogen, beweegruimte te hebben en je eten en drinken te bereiden op een snorrende houtkachel. Naast deze voordelen, gelijk maar de grootste nadelen; het is een enkeldaks tent, zonder grondzeil, condensatie is dus bijna niet te voorkomen.

Het prijskaartje aan deze setup nieuw is nogal aan de hoge kant. Gelukkig kon ik tent en kachel goedkoop op te kop tikken en met een totaal gewicht van iets meer dan 4 kilo voor tent, paal, haringen, stufbags en complete kachel is het voor mij zeer acceptabel voor een twee (tot drie) persoons ‘ground dwelling shelter’ in de winter, zeker als je nagaat dat je geen aparte brander meer mee hoeft te nemen en door de kachel ook andere keuzes kunt maken qua extra kleding en slaapzak.

Tarp +

IMAG0046Als je dan toch op de grond ‘moet’ liggen en de situatie laat het toe, dan het liefst direct onder een tarp. Een veldbed is ongekende luxe met hetzelfde gevoel van vrijheid dat alleen haalbaar is vanuit een basiskamp aangezien ik niet met dat veldbed echt op pad ga. Een tarp is er in vele afmetingen en ze zijn in allerlei vormen op te hangen. Aan bomen, met behulp van wandelstokken en meer. Een tarp met een klein vuurtje ervoor en een zicht rondom geeft me een vrij gevoel. Desnoods één kant naar beneden afspannen tegen de wind en genieten van het bos.

Hangmat & Tarp

006 Hangmat setup underquiltAbsoluut mijn eerste keuze! Het slaapcomfort is op nagenoeg elke plek hetzelfde. Boomwortels? Modder? Geen probleem. Je kunt uitzichten kiezen waar je met je tent niet kunt staan. Qua gewicht draag ik iets meer dan alleen maar op de grond met een matje, slaapzak en tarp maar dat is het voor mij meer dan waard. Ik heb tenslotte ook een ‘lounge stoel’ in de vorm van die hangmat. Van de jungle in de Amazone of Thailand, via de achtertuin in Nederland naar de ‘Piney woods’ van Zweden. Je past je isolatie en eventuele muggenbescherming aan en genieten maar. Meer info? Of wil je een aparte posting met veel meer details in het Nederlands, dan hoor/lees ik het wel. Voor meer info in het Engels: Check Hammock Forums!

Whoo buddy! And breakfast from the hammock! Enthousiasme vermenigvuldiging, met dank aan Shug

Bedankt weer voor het lezen en tot de volgende keek.

Grtz Johan

Leave a Reply