PHK: Personal Hygiene Kit

06 ToiletriesOf in het Nederlands, Persoonlijke Hygiëne Kit.

Wat neem je wel en wat neem je niet mee het bos in. Zoals altijd is ook dit weer afhankelijk van de lengte van je trip, je activiteiten (of gebrek daar aan), je locatie en dergelijke. Tiszosimpel ….. eigenlijk….

Behalve enkele zaken die ik eigenlijk altijd meeneem, ook wat dingen die ik zelden tot nooit meeneem met redenen waarom ik dat wel of niet doe.

Lichaamsverzorging

Tanden

Tandenborstel en indien van toepassing  een kleine (reis) tube tandpasta. Tuurlijk, een elzentakje dat tot kwastje is gebeten werkt als ‘bushcraft tandenborstel’ maar even lekker schrobben doet wonderen. Ik neig steeds meer naar schrobben zonder tandpasta, iets dat op dit moment wordt uitgeprobeerd. Alternatieven als een mix van zout en bakpoeder zijn mij nooit goed bevallen. Houtskool met water is ook niet echt mijn favoriet.

Scheren

Niet voor elke trip maar anders gebruik ik ongeveer één wegwerp scheermesje per110 No barber to be found maand (maandag, woensdag en vrijdag). Als scheerzeep gebruik ik gewone zeep. Werkt prima om te scheren, kleren te wassen o ja en eventueel ook mezelf 😉

Sinds mijn wereldreis die in 2003 startte, heb ik geen zeep/shampoo meer gekocht. Zeep werd/wordt regelmatig achtergelaten en dan natuurlijk door mij gebruikt. Momenteel heb ik een blok Unicura zeep liggen dat werd overhandigd bij een bijeenkomst waar de politici zich de handen in onschuld wilden wassen (althans dat is mijn interpretatie). Dan is er nog een blok ‘Grandpa’s Pinetar soap’ en twee blokken (uit respectievelijk Zweden en Thailand). Niks consuMEER…. consuminder!

Overig

OLYMPUS DIGITAL CAMERAWordt er veel gelopen dan is wat ongeparfumeerde talkpoeder heerlijk voor de voetjes. Na een dag ploeteren de voetjes wassen, afdrogen en poederenen dan heerlijk de hangmat in! Soms ook voor de tere billetjes of een zweterig kruis. Wassen, drogen en poederen en je voelt je herboren.

Nagelknipper is erg belangrijk. Met korte nagels wordt de kans op bevuiling van je voedsel al weer kleiner. Een juist afgeknipte teennagel voorkomt tragisch pijnlijke wandeltochten. Een heel klein flesje alcohol gel om de handen schoon te maken (na toilet, voor eten).

Een halve kam gaat mee op langere tochten en als mijn haar lang genoeg is om ook daadwerkelijk te gebruiken.

Anti ‘muggen’spul indien de locatie en het seizoen er om vragen zijn onmisbaar. En dan heb ik het niet over het wegdenken van de jeuk of een andere Zen achtige insteek. Nee ik heb het over malaria, dengue, lyme en meer. Het vreemde is dat het ene middel bij de ene persoon prima werkt en bij de andere persoon niet. Advies over welk merk waarom kan ik je dus niet zomaar geven. Spul wat de ‘locals’ gebruiken werkte bij mij meestal goed, van de Djungel öl en Nordic Summer in Zweden tot ‘Uncle Tan’s lotion’ in Borneo. Daar hoef je niet perse voor naar de buiten$port zaak.

Kleding verzorging

Vuile kleding en vuile huid werken niet goed voor je isolatie. Noch om warm te IMAG0634blijven of af te koelen! Op reis werkt een wastafel van je hotelkamer als wastobbe en improviseer je wat om je kleding over te drogen te hangen. In het bos hang je je kleding over takken (goed uitschudden ivm ongewenste bezoekers die er in komen schuilen!) of over je hangmat lijnen bijvoorbeeld

Een douche zak of een andere container kan prima dienst doen als wastobbe. Kleding voorspoelen (is vaak afdoende voor een complete wasbeurt), in de container wat zeepschilfers doen, op echt vuile plekken wat zeep wrijven, beetje water in de container, kleding erbij, laatste beetje water, container dicht en SCHUDDEN…..SCHUDDEN en SCHUDDEN….

Uitspoelen, drogen en klaar is Johan. Indien nodig even met een kleine borstel de vieze plekken behandelen. Uitspoelen doe je uiteraard niet in de rivier of het meer maar minimaal 100 meter ervan af. En spoel het wel goed uit zodat je niet bij de eerste regenbui verandert in een Godzilla van zeepsop!

In de jungle van Brazilie waste ik ‘s avonds de kleren die daarna een poging tot drogen (hoge luchtvochtigheid) deden om ‘s ochtends weer aan te gaan voor de volgende tocht waar in je binnen no time doordrenkt was van het zweet. Zo had je een ‘vuile’ set voor overdag en een ‘droge schone’ set voor in de avond en nacht.

Zelden tot nooit

Toiletpapier, ‘poepschep’, douche waterzak, zalfjes, zonnebrand, speciale scheer creme/olie om maar wat standaard dingen op te noemen.

Voor noodgevallen heb ik meestal wat papieren zakdoekjes bij me als er niet de juiste bladeren te vinden zijn. Papiertje verbranden en klaar. Handjes wassen met water en als je iets met eten gaat doen wellicht met zeep, kastanje bladeren of alcoholgel. Een poepschep? Takje of mijn hakken!

Een douche waterzak kan prima werken. Ik heb een tien liter zak van Sea to Summit die een douche geeft van acht minuten. Dient eventueel ook als ‘bear bag’ om mijn eten buiten bereik van mee etende bos bewoners te houden.

Zonnebrand gebruik ik eigenlijk zelden. Lange bedekkende kleding (ook tegen muggen) en uit de zon blijven, in combinatie met mijn huidtype  zijn voor mij afdoende. Scheercreme/olie? Heb ze geprobeerd, behalve een gadget uitgave en weer iets extra’s mee te nemen, werkt gewone zeep voor mij prima.

Zoals je ziet: geen gel, deodorant, after shave en meer….. niet nodig en zeker niet wenselijk in de ‘bush’. Dat soort extra luchten trekt o.a. muggen aan. Mocht je nou zoiets willen om de rook van kampvuur te verdrijven zodat je medepassagiers tijdens de terugvlucht nog enigszins een comfortabele reis hebben, neem dan een klein beetje deodorant mee, in een ‘monster verpakking’ zoals die wel te vinden zijn bij de plaatselijke drogist of andere ‘lokvocht verkoper’. Goeie douche, schone kleren en beetje spray uit een verpakking die niet langer is dan 3 cm en net zo dik als een potlood.

Zoals altijd bedankt en tot de volgende keek.

Grtz Johan

 

Leave a Reply